اوردنچر (overdenture) چیست؟

اوردنچر (overdenture)
دندانپزشکی زیبایی

اشتراک‌گذاری

اوردنچر همان دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت دندان است که مزایای ویژه‌ای را برای افرادی که می‌خواهند تعداد بیشتری دندان را جایگزین کنند، فراهم می‌نماید.

اگرچه رعایت بهداشت دهان و دندان، تلاش جهت آسیب ندیدن دندان‌ها، جنس دندان‌ها و بسیاری عوامل دیگر در جلوگیری از بیماری‌های دندان موثرند؛ اما پوسیدگی و از دست دادن دندان‌های دائمی در میان‌سالی تاحدودی اجتناب ناپذیر است.

اگر بخش اعظم دندان‌های فرد از دست رفته باشد، ایمپلنت تک‌دندان و درمان‌هایی از این دست هزینه بسیار بالایی خواهند داشت. همچنین دست دندان‌های سنتی نیز معایب زیادی دارند که مورد استقبال نیستید و توصیه نمی‌شوند. بنابراین اوردنچر یا پروتز بر پایه ایمپلنت درمان انتخابی و مناسب برای این گروه از بیماران محسوب می‌شود.

اوردنچر چیست؟

به زبان ساده اوردنچر دندان‌هایی هستند که با پشتیبانی ایمپلنت‌های دندانی جایگزین دندان‌های ازدست‌رفته می‌شوند. به عبارتی اوردنچر از یک دید، همان دست دندان معمولی است که ارتقا یافته و با پایه‌ای در فک استوار می‌شود پس مشکل احساس لقی دست دندان را برطرف می‌کند؛ و از طرفی دیگر ایمپلنتی است که به جای نگهداری یک دندان در فک، وظیفه حفظ چند تاج دندان را بر عهده دارد و در نتیجه معایب ایمپلنت را هم ندارد.

اگر بیمار دندان‌های خود را از دست بدهد اما استخوان فک وی توانایی پذیرش و پشتیبانی ایمپلنت را داشته باشد، متخصص یک پروتز دندان مناسب شرایط فک فرد طراحی می‌کند و بیمار می‌تواند درمان اوردنچر را دریافت کند.

انواع اوردنچر کدام است؟

پروتز بر پایه ایمپلنت انواع مختلفی دارد و براساس اینکه ثابت یا متحرک باشد، ویژگی‌های متفاوتی را ارائه می‌دهد. اجرای روش درمانی اوردنچر بر اساس تشخیص دندانپزشک و شرایط بیمار، به سه شکل امکان‌پذیر است که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم:

  1. کاشت دندان بر پایه بافت لثه : این نوع از پروتز به صورت ثابت اجرا می‌شود. در این روش، دندانپزشک ایمپلنت‌هایی را در هر دو فک قرار می‌دهد و کاشت دندان بر روی این ایمپلنت‌ها اتفاق می‌افتد. درباره پروتز ثابت دندان بیشتر بخوانید.
  2. اوردنچر بر پایه ایمپلنت : براساس تعریف اوردنچر، در این روش درمانی ایمپلنت‌ها نقش ریشه دندان‌های جدید را ایفا می‌کنند. متخصص با بررسی فاکتورهایی از قبیل نوع فک و نیروی وارده به آن، تعداد پایه‌هایی که برای نگهداری و پشتیبانی دندان‌های مصنوعی لازم است را تعیین می‌کند. این تعداد معمولا بین ۴ تا ۶ عدد متغیر است.
  3. کاشت دندان بر پایه ایمپلنت و لثه : در این حالت لثه و ایمپلنت به طور همزمان در نگهداری دندان‌ها نقش دارند. در این روش تعداد پایه‌های لازم به دو عدد کاهش می‌یابد. این دو پایه در محل دندان‌های نیش کاشته می‌شوند و با یک میله به هم متصل می‌گردند که دندان‌ها روی این پایه قرار خواهند گرفت. این روش اوردنچر میله‌ای نیز نامیده می‌شود.
  4. اوردنچر پارسیل و کاشت دندان تحت حمایت ایمپلنت توپی شکل نیز از سایر انواع خاص پروتز بر پایه ایمپلنت هستند.

برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره و دریافت نوبت، با کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر نوشین نصیری تماس حاصل فرمایید.

۰۲۱-۲۲۲۱۵۰۰۵ – ۰۲۱-۲۲۲۱۴۰۰۴

مزایای اوردنچر

با استفاده از اوردنچر، جویدن غذا و به تبع آن هضم غذا تسهیل می‌شود و به سلامت کلی فرد بهبود می‌یابد. همچنین پروتزهای بر پایه ایمپلنت تنوع غذاهایی که می‌توانید در رژیم غذایی خود داشته باشید را افزایش می‌دهند. سایز مزایای اوردنچرها عبارتند از:

  • اوردنچر گفتار فرد را به دلیل کامل بودن دندان‌ها بهبود می‌بخشد.
  • این درمان دندانپزشکی اعتماد به نفس بیمار را نسبت به زمانی که دندان‌های خود را از دست داده بود افزایش می‌دهند.
  • پروتز بر پایه ایمپلنت، درمانی تا حدودی غیرتهاجمی محسوب می‌شود.
  • مهم‌ترین مزیت آن حذف معایبی است که دست دندان طبیعی داراست. برای مثال مشکل ساییدگی لثه که در دست دندان طبیعی رایج است، به دلیل وجود ایمپلنت‌ها در روش درمانی اوردنچر و منتقل نشدن فشار ناشی از جویدن به لثه‌ها برطرف شده است. همچنین مشکلاتی که به دلیل جمع شدن فک برای ظاهر و صورت افرادی که از دندان مصنوعی استفاده می‌کنند پیش می‌آید، برای کسانی که درمان پروتز بر پایه ایمپلنت دریافت کرده‌اند رخ نمی‌دهد.
  • اوردنچر طول عمر بالا، کیفیت مطلوب و همچنین هزینه کمتری نسبت به ایمپلنت‌های تکی دارد.

تفاوت اوردنچر و دست دندان

در تعریف اوردنچر بیان شد که این روش درمانی مانند دست دندان مصنوعی است که معایب آن برطرف شده‌اند. دست دندان طبیعی در شرایطی برای افراد تجویز می‌شود که درمان ایمپلنت دیگر امکان‌پذیر نیست و بیمار توانایی دریافت آن را ندارد.

لق نشدن دندان‎ها در استفاده از اوردنچر یکی از تفاوت‌های برجسته این دو روش درمانی است. دست دندان‌ها قابلیت برداشتن از دهان را در هر شرایطی و بدون نیاز به مراجعه به متخصص را دارند. دوام و ماندگاری، زیبایی ظاهری، طبیعی بودن و آسایش در درمان با پروتز بر پایه ایمپلنت بسیار بیشتر است. همچنین صحبت کردن برای کسانی که از اوردنچر استفاده می‌کنند راحت‌تر از افرادی است که دست دندان طبیعی دارند. البته هزینه اوردنچر به دلیل نیاز به کاشت ایمپلنت‌های دندانی از دست دندان طبیعتا بیشتر است.

قیمت اوردنچر دندان

مشخص کردن هزینه دقیق درمان اوردنچر مانند هر خدمت دندانپزشکی دیگر دشوار است و بستگی به شرایط بیمار دارد و متفاوت است. بهترین روش برای اطلاع از قیمت دقیق این نوع درمان مراجعه به دندانپزشک متخصص و دریافت مشاوره است.

هزینه کلی پروتز بر پایه ایمپلنت به مواردی همچون کیفیت ایمپلنت، میزان ناحیه آسیب‌دیده و نیازمند درمان، تخصص دندانپزشک و دستمزد متخصص و فناوری مورد استفاده وابسته است.

قیمت دقیق را تنها بعد از ویزیت توسط متخصص و تشخیص و بررسی کامل مشکل می‌توان تعیین کرد. برای آگاهی از پوشش هزینه این خدمت دندانپزشکی توسط شرکت‌های بیمه نیز باید از کارگزار بیمه خود مشورت بگیرید.

اما به طور تقریبی و متوسط هزینه پروتز بر پایه ایمپلنت یا اوردنچر در سال ۱۴۰۲ بین ۱۵ الی ۲۰ میلیون تومان برای هر فک تخمین زده شده است.

مراقبت‌های بعد از اوردنچر

اگرچه ایمپلنت یک روش درمانی مناسب و ماندگار محسوب می‌شود، اما امکان کاشت ایمپلنت برای هر لثه‌ای وجود ندارد. همچنین در حالتی که ایمپلنت اولیه دچار مشکل و آسیب شود، همواره شرایط کاشت دوباره آن فراهم نیست. پس مراقبت از اوردنچر و پایه ایمپلنت کاشته شده از اهمیت خاصی برخوردار است و باید به مراتب بیشتر از دندان‎های طبیعی صورت بگیرد.

  • رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از دریافت درمان اوردنچر از ایجاد مشکلات لثه و دندان جلوگیری می‌کند.
  • استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان بعد از هر وعدع غذایی یا حداقل دوبار در روز ضروری است.
  • بهتر است برای معاینه دوره‌ای حداقل سالی یک بار به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید و از سلامت پروتز بر پایه ایمپلنتی که دریافت کرده‌اید اطمینان حاصل نمایید.
  • در هنگام جویدن غذا مراقبت‌ها و احتیاط‌های لازم را در نظر داشته باشید.
  • با مشورت دندانپزشک و صورت تجویز، از دهان‌شویه استفاده کنید.
  • در صورتی که از پروتز متحرک دندان استفاده می کنید، بهتر است هنگام خواب آن را از دهان خود خارج نمایید.

سخن پایانی

اگر یک، چند یا کل دندان‌های خود را از دست داده‌اید، ایمپلنت دندان می‌تواند جایگزین مناسبی برای دندان‌های شما باشد. در چنین موقیعتی بهتر است برای اطمینان یافتن از اینکه شرایط دریافت درمان پروتز بر پایه ایمپلنت را دارید و تعیین برنامه درمانی به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما باید با قوانین موافقت کنید.

مقالات مرتبط

فهرست
Call Now Button