دندانپزشکی کودکان


دندانپزشکی کودکان دکتر نوشین نصیری

بسیاری از پدر و مادرها متاسفانه فکر می‌کنند که توجه به دندان‌های کودکان ضرورتی ندارد؛ برای مثال چون دندان‌های کودکان شیری است و می‌ریزد، پس نیازی به خدمات دندانپزشکی ندارد. این در حالی است که عدم توجه به مشکلات یک دندان شیری، می‌تواند موجب گسترش عفونت و پوسیدگی در دهان و دیگر دندان‌های کودکان شود. ایجاد عفونت در دهان کودکان می‌تواند به مرور دندان‌های دائمی تازه درآمده را نیز دچار پوسیدگی کند.

همچنین توجه نکردن به شیوه رشد و جایگیری دندان‌های کودکان می‌تواند رشد و سلامت دندان‌های دائمی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. برای مثال اولین مراحل معاینه و پیش‌بینی فرآیند رشد دندان‌های دائمی و آغاز درمان‌هایی مانند ارتودنسی در ۷ تا ۹ سالگی باید انجام شود.

ابتدا ویدئویی از محیط دندانپزشکی کودکان کلینیک دکتر نوشین نصیری را مشاهده کنید سپس به مطالعه ادامه مقاله بپردازید:

اتاق و یونیت مخصوص کودکان

نکته بسیار مهم دیگری که در مرتب رفتن کودکان به دندانپزشکی وجود دارد، از بین رفتن ترس مراجعه به دندانپزشکی در بزرگ‌سالی است. معمولا خیلی از افراد تا دچار درد دندان نشوند و کار از کار نگذرد، به دندانپزشکی نمی‌روند.

بسیاری از مشکلات دهان و دندان ناشی از عدم مراجعه مرتب به دندانپزشکی است. اگر از کودکی این ترس از بین برود و مراجعه هر ۶ ماه یک بار تبدیل به یک عادت مثبت شود، سلامت دهان و دندان نیز بهبود پیدا خواهد کرد. برای مطالعه علل ترس کودک از دندانپزشکی این مقاله را بخوانید.

معاینه پیوسته دندان‌ها‌ و جرم‌گیری

کودکان نیز درست مانند بزرگ‌سالان باید هر ۶ ماه یک بار برای معاینه و در صورت نیاز جرم‌ گیری دندان، به دندان‌پزشک خوب مراجعه کند. این معاینه‌های مرتب که از باید از یک سالگی آغاز شود به دلیل رشد سریع دندان‌ها بسیار مهم است. در دندانپزشکی کودکان تشخیص سریع پوسیدگی و جلوگیری از آن و همچنین درمان آن بسیار مهم است.

برای مثال جرمگیری مرتب دندان‌ها می‌تواند در جلوگیری از تشکیل پلاک و پوسیدگی دندان و عفونت لثه‌ها موثر باشد. همچنین اگر درمان‌هایی مانند ارتودنسی برای دندان‌های دائمی کودکان نیاز باشد، بهتر است از ۷ سالگی به آن توجه کرد و تشخیص لازم داده شود تا طرح درمان آن مشخص گردد؛ چرا که بهتر است از ۸ تا ۹ سالگی درمان ارتودنسی را آغاز کرد.

یونیت مخصوص دندانپزشکی کودکان در کلینیک دکتر نوشین نصیری

بروساژ دندان روش تکمیلی برای جرم‌گیری دندان به شمار می‌رود و بعد از رفع پلاک‌ها و جرم‌ها از روی دندان انجام می‌شود.

ترمیم دندان‌های کودکان (شیری و دائمی)

ترمیم و پر کردن دندان‌های کودکان به دلیل پوسیدگی، شکستگی و یا عدم رشد صحیح قابل انجام است. این ترمیم هم برای دندان‌های دائمی قابل انجام است و هم دندان‌های شیری. باید توجه داشت که پر کردن و ترمیم دندان‌های شیری نیز بسیار مهم است و نباید از آن غافل شد.

عدم توجه به ترمیم دندان شیری موجب گسترش عفونت و ایجاد درد خواهد شد. این مشکل موجب خودداری کودک از جویدن و غذا خوردن و یا عدم درست جویدن غذا می‌شود. به همین دلیل، هم عادت درست جویدن در کودک شکل نمی‌گیرد و هم عدم جویدن مناسب غذا موجب ایجاد مشکلات گوارشی، عدم جذب مناسب مواد مغذی و در نهایت وقوع مشکلاتی در رشد کودک می‌شود و در نهایت موجب ضعیف شدن کودک خواهد شد.

فضای دندانپزشکی کودکان دکتر نوشین نصیری

برای سلامت دهان و دندان رعایت این نکات ضروری است.

فلورایدتراپی یا فلوراید درمانی

فلورایدتراپی از سن ۱۲-۶ سالگی برای کنترل و پیش‌گیری از پوسیدگی‌های دندانی کودکان، هر شش ماه یک‌بار انجام می‌شود. فلورایدتراپی به معنی کاربرد فلوراید به‌صورت دوره‌ای روی دندان‌های کودکان، برای افزایش مقاومت آن‌ها در برابر پوسیدگی است.

فلوراید ماده‌ای است که موجب سخت‌تر شدن مینای دندان می‌شود. هرچند امروزه در آب آشامیدنی شهری و همچنین خمیردندان‌ها مقدار کمی فلوراید وجود دارد؛ با این حال در صورت تشخیص دندانپزشک، در درمان‌های کلینیکی می‌توان مقدار مشخصی فلوراید را روی مینای دندان اعمال کرد.

مراحل فلورایدتراپی

  • دندان‌ها با برس و خمیر تمیز می‌شوند.
  • فلوراید به‌صورت ژل یا وارنیش روی دندان مالیده می‌شود.
  • می‌بایست کودک بعد از فلورایدتراپی تا نیم ساعت چیزی نخورد و نیاشامد.
ترس کودکان از دندانپزشکی

باندینگ دندان

باندینگ دندان به معنی ترمیم شکستگی‌ها، لب‌پر شدن و یا خالی شدن دندان‌ها است. به ویژه این‌که در کودکان شکستگی دندان بسیار شایع است.

این ترمیم معمولا با مواد همرنگ دندان مانند رزین‌های پلاستیکی، کامپوزیتی و شیشه و سیلیس برای دندان‌های شیری و دائمی قابل انجام است. کیفیت این مواد به میزانی است که در صورت مراقبت درست از دندان‌ها و رعایت بهداشت، تا بزرگ‌سالی در دندان‌های دائمی فرد باقی خواهد ماند.

برای کسب اطلاعات بیشتر، دریافت مشاوره و همچنین دریافت نوبت، با کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر نوشین نصیری تماس حاصل فرمایید.

۰۲۱-۲۲۲۱۵۰۰۵۰۲۱-۲۲۲۱۴۰۰۴

درمان ریشه یا عصب‌کشی دندان شیری

اگر پوسیدگی دندان‌های شیری یا دائمی کودک به موقع انجام نشود، عفونت به کانال ریشه دندان می‌رسد و درد دندان در کودک شروع می‌شود. مراحل عصب‌کشی دندان شیری خیلی ساده‌تر از دندان دائمی است.

درمان ریشه به معنی خالی کردن پالپ (مغز) ملتهب دندان است. با خارج کردن اعصاب ملتهب در کانال ریشه، عفونت و باکتری‌ها نیز خارج می‌شوند و پس از آن، کانال ریشه ضدعفونی خواهد شد.

اگر فقط عصب تاج دندان درگیر باشد، عصب تاجی درآورده می‌شود، سپس با مواد مخصوصی پر می‌گردد و در نهایت دندان شیری ترمیم یا روکش خواهد شد.

اگر عصب ریشه دندان درگیر باشد، ابتدا عصب ریشه دندان خارج می‌گردد و سپس داخل ریشه و تاج با مواد مخصوصی پر می‌شود. سپس دندان ترمیم یا روکش می‌گردد.

عصب‌کشی دندان شیری در چند جلسه انجام می‌شود؟

بر حسب تشخیص متخصص اطفال در یک یا دو جلسه صورت می‌پذیرد.

مکان کودکانه برای دندانپزشکی کودکان

ترمیم دندان شیری

در صورت پوسیدگی دندان‌های شیری تا زمانی‌که فقط مینا و یا حتی عاج را درگیر کرده باشد، پوسیدگی برداشته می‌شود و دندان با مواد ترمیمی مخصوص، ترمیم می‌شود. در صورتی‌ که بافت از دست رفته دندان زیاد باشد، از روکش‌های استیل استفاده می‌شود.

فیشور سیلانت دندان کودکان

دندان‌های عقبی (دندان آسیا و آسیای کوچک) به دلیل این‌که در فرایند جویدن نقش فعالی دارد و همچنین به دلیل شکل دندان‌های خلفی، مواد غذایی روی آن بیش‌تر باقی می‌ماند؛ به همین دلیل بیش‌تر در معرض پوسیدگی است.

فیشور سیلانت به معنی بستن شیارهای دندان است. شیارپوشی با سیلانت یا فیشور سیلانت روشی است که سطح دندان‌ها با موادی محافظتی پوشیده می‌شود تا در برابر پوسیدگی محافظت شود. این ماده با دور نگه داشتن جرم و پلاک یا باکتری‌ها، مقاومت و سلامت مینای دندان را بالا می‌برد.
ماده فیشور سیلانت: ماده‌ای سفید رنگ و پلاستیکی است که روی شیارهای سطح جونده دندان‌های آسیا را می‌پوشاند و برای جلوگیری از پوسیدگی به‌کار می‌رود.

فیشورسیلنت در چه سنی باید انجام شود؟

به محض رویش اولین و دومین دندان آسیا و قبل از این‌که پوسیده شوند. معمولا اولین دندان دائمی آسیا در سن ۷-۶ سالگی و دومین دندان آسیا ۱۳-۱۱ سالگی رویش پیدا می‌کنند.

آیا فیشورسیلنت‌تراپی درد دارد؟

خیر؛ فیشورسیلنت‌تراپی هیچ دردی ندارد و هیچ‌گونه تراشی انجام نمی‌شود.

معاینه و ترمیم دندان شیری در کلینیک دندانپزشکی دکتر نوشین نصیری

ارتودنسی پیشگیری یا فضانگهدار دندان کودکان

در صورت از دست رفتن دندان‌های شیری، حتما باید از فضانگهدار استفاده شود تا فضا برای رویش دندان دائمی زیرین حفظ گردد.

اگر دندان‌های شیری کودک زودتر از زمان در آمدن دندان دائمی بیفتد و یا کشیده شود، جای آن خالی می‌ماند. در چنین شرایطی دندان‌های دو طرف آرام آرام به سمت فضای خالی حرکت خواهند کرد. از سوی دیگر دندان دائمی کودک هنوز رویش نکرده است و در زیر لثه باقی مانده است تا در زمان مناسب در همان جای خالی رشد کند و بیرون بیاید.

اگر جای خالی دندان شیری افتاده یا کشیده شده، با دندان دیگری پر شود، دندان دائمی درون لثه نمی‌تواند به شکل کامل بیرون بیاید. نتیجه این مشکل، رویش نامرتب دندان‌های دائمی است.

به همین دلیل پس از افتادن دندان شیری در زمان نامناسب و زودتر از موعد، از دندان‌ها و فضای خالی قالب‌گیری می‌شود تا یک فضانگهدار برای جای خالی ساخته شود. این وسیله موجب می‌شود تا دندان‌های شیری در جای خود باقی بمانند و جای رشد دندان دائمی، خالی بماند. درواقع این کار کمک می‌کند تا نیاز به درمان ارتودنسی در سنین بالاتر کاهش پیدا کند.

ارتودنسی در دندانپزشکی کودکان

پوسیدگی دندان شیری کودکان چه تاثیری بر رویش دندان های دائمی دارد؟

روکش کردن دندان شیری

اگر پوسیدگی دندان شیری شدید باشد، پر کردن و باندینگ به تنهایی نمی‌تواند از مینا و تاج دندان در برابر شکستگی محافظت کند. روکش‌های فلزی به مقاومت دندان و جلوگیری از پوسیدگی کمک خواهد کرد. این روکش همراه با افتادن دندان شیری، از دهان خارج می‌شود.

از چه سنی برای کودکان می‌توان از خمیردندان استفاده کرد؟

بهتر است برای کودکان زیر سه سال، مسواک بدون خمیردندان زده شود یا خمیردندان کودکان به اندازه یک ماش مصرف شود. برای کودکان بالای سه سال از خمیردندان مخصوص کودکان که هم ساییدگی کم‌تری دارد و هم میزان فلورایدشان مناسب سن کودک است (به اندازه یک نخود) استفاده شود.

  • بلعیدن زیاد خمیردندان یا آب آشامیدنی حاوی فلوراید در کودکان که دندان در حال رشد دارند ممکن است سبب اختلالی به‌نام فلوئوزوریس شود. در این اختلال لکه‌های سفیدی روی دندان‌ها به وجود می‌آیند.
  • والدین باید دندان‌های کودکان خود را به محض رویش از لثه (معمولا از ۶ تا ۱۰ ماهگی) مسواک بزنند.

برای مطالعه بیشتر: healthychildren

با توجه به شیری بودن دندان کودکان، آیا نیاز به دندانپزشکی دارند؟

عدم توجه به مشکلات یک دندان شیری، می‌تواند موجب گسترش عفونت و پوسیدگی در دهان و دیگر دندان‌های کودکان شود. ایجاد عفونت در دهان کودکان می‌تواند به مرور دندان‌های دائمی تازه درآمده را نیز دچار پوسیدگی کند. پس بهتر است اگر دندان کودکان دچار مشکل شد، سریعا به دندانپزشکی مراجعه کنید.

بهترین زمان برای ارتودنسی کودکان چه زمانی است؟

از ۸ تا ۹ سالگی  می توان درمان ارتودنسی را آغاز کرد.

آیا کودکان می توانند از خمیردندان استفاده کنند؟

برای کودکان زیر سه سال، مسواک بدون خمیردندان زده شود یا خمیردندان کودکان به اندازه یک ماش مصرف شود. برای کودکان بالای سه سال از خمیردندان مخصوص کودکان که هم ساییدگی کم‌تری دارد و هم میزان فلورایدشان مناسب سن کودک است (به اندازه یک نخود) استفاده شود.

مقالات مرتبط

۲ دیدگاه. ترک جدید

  • سلام خانم دکتر. پسر من ۴ سالشه و دندون های شیری که تازه درآورده لق شدن. تا جایی که یادمه معمولا بچه ها توی سن ۸ ۹ سالگی دندونهاشون رو از دست میدن. آیا طبیعیه؟ سوال دیگری هم که دارم اینه که دندون های لقش نمی افته. ایا دندان شیری لق را باید کشید؟ سپاس از شما

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما باید با قوانین موافقت کنید.

فهرست
Call Now Button