ایمپلنت نوعی دندان مصنوعی است که استحکام و مقاومت بسیار بالایی دارد و تا حد زیادی شبیه به دندانهای طبیعی عمل میکند. اگر فرآیند ایمپلنت دندان به خوبی انجام شود، هیچ کس متوجه نخواهد شد که شما یک دندان مصنوعی در قسمتهای جلویی دهان خود دارید اما آیا ایمپلنت دندان های جلو امکانپذیر است؟ آیا دندانپزشک میتواند از ایمپلنت برای بازگرداندن لبخند شما استفاده کند؟ در این مقاله، شما پاسخ این سوالات را دریافت خواهید کرد و همچنین نحوه عملکرد ایمپلنتهای دندان، مزایا و نحوه مراقبت از آنها را خواهید آموخت.
چنانچه فرصت مطالعه کل محتوای مقاله را ندارید، با کلیک روی خلاصه مقاله و مطالعه آن، به اطلاعات مختصر و مفیدی دست پیدا کنید.
ایمپلنت دندان نوعی دندان مصنوعی است که عملکردی کاملا مشابه دندانهای طبیعی دارد. معمولا از ایمپلنت دندان برای دندانهای کناری استفاده میشود. اما سوال بسیاری از افراد این است که آیا میتوان از ایمپلنت دندان برای دندانهای جلویی نیز استفاده کرد.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان نوعی دندان مصنوعی است که از یک پایه فلزی از جنس تیتانیوم ساخته شده است. این پایه درون بافت لثه قرار میگیرد و بعد از مدتی، تاسح دندان مصنوعی روی آن قرار داده خواهد شد.
ایمپلنت های دندانی چگونه عمل می کنند؟
در ایمپلنت دندان، نوعی پایه فلزی جایگزین ریشه دندان طبیعی شده و در نتیجه جای خالی دندان پر میشود. همین موضوع باعث شده که ایمپلنت نسبت به بریج یا پروتز کاربرد بهتری داشته باشد. رنگ تاج دندان مصنوعی مشابه دندان طبیعی است. در ابتدا ریشه دندان مصنوعی درون بافت لثه قرار داده میشود. در ادامه، بعد از گذشت چند ماه، تاج دندان روی پایه قرار داده خواهد شد.
آیا می توان از ایمپلنت دندانی برای دندان های جلو استفاده کرد؟
بله، ایمپلنت دندان میتواند انتخاب مناسبی برای دندانهای جلویی باشد. با توجه به اینکه ایمپلنت دندان ظاهر کاملا طبیعی دارد، تاثیر بسیار زیادی بر ظاهر لبخند خواهد داشت. علاوه بر این، ایمپلنت برخلاف بریج دندان یا پروتز نیازی به دندانهای کناری ندارد. ایمپلنت ساختار محکمی دارد که کاملا برای جویدن غذا مناسب است. با این حال، ایمپلنت دندان نیاز به حجم زیادی از استخوان لثه دارد. با توجه به اینکه میزان استخوان لثه در دندان جلویی بسیار کم است، ابتدا پزشک باید وضعیت دهان و لثه شما را مورد بررسی قرار دهد.
دلایل کاشت دندان جلویی
روشهای مختلفی برای بهبود ظاهر دندانهای جلویی وجود دارد. به عنوان مثال، از لمینت یا کامپوزیت برای دندانهای شکسته جلویی استفاده میشود. اما اگر میزان شکستگی یا پوسیدگی خیلی زیاد باشد، باید از ایمپلنت دندان استفاده کرد. لمینت و کامپوزیت دندان بعد از مدتی آسیب دیده و شکسته میشوند. اما ایمپلنت استحکام بسیار بالایی دارد. دلایل دیگر شامل موارد زیر هستند:
- ضربه شدید
- عدم دریافت نتیجه مناسب از فرآیند اندو
- ترک شدید دندان ها
ایمپلنت دندان های جلو یا بریج؟
ایمپلنتهای دندانی نیازی به دندانهای مجاور ندارند و میتوانند بدون فشار آوردن به دندان کناری، به صورت مستقل کار کنند. علاوه بر این، در ایمپلنت، پایه فلزی کاملا درون بافت لثه قرار میگیرد. در حالی که در بریج دندان، روکشهای دندان مصنوعی روی دندانهای مجاور قرار میگیرند نه درون لثه. بنابراین چندان درون دهان محکم نخواهند شد. همچنین در بریج دندان، باید دندانهای کناری تراش داده شوند. اما در ایمپلنت نیازی به تراش دادن دندانهای مجاور نیست.
فواید و مزایای ایمپلنت دندان های جلو
- در بریج دندان باید دندانهای کناری را تراش داد. اما در ایمپلنت نیازی به تغییر شکل دندان مجاور نیست.
- استخوان دندانهای جلویی در ایمپلنت ساختار فک را حفظ میکنند. بنابراین صورت جوان خواهد ماند.
- ایمپلنت جایگزین دندان ریشه دندان است. بنابراین فرایند جویدن غذا راحتتر انجام خواهد شد.
- ایمپلنت ظاهر طبیعی دارد و اعتماد به نفس شما را افزایش خواهد داد.
- ماندگاری ایمپلنت دندان بسیار زیاد است.
فهرست محتوا
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت بهترین و مطمئنترین روش کاشت دندان است. پایه ایمپلنت یک قطعه فلزی است که معمولاً از تیتانیوم ساخته میشود و مانند ریشه دندان طبیعی، عمل میکند. این قطعه درون بافت لثه قرار میگیرد و روی آن تاج دندان مصنوعی، متصل میشود.
ایمپلنت دندان برای افرادی که تعدادی دندانهای از دست رفته دارند، کاملا مناسب است و میتواند به عنوان جایگزین دندانهای کشیده شده یا آسیب دیده، مورد استفاده قرار بگیرد.
ایمپلنتهای دندانی چگونه کار میکنند؟
در ایمپلنتهای دندانی با جایگزین کردن ریشه و تاج دندان از دست رفته، جای دندان خالی را پر میکنند . این ویژگی مهم، آنها را از گزینههایی مانند بریج های دندانی و پروتزهای جزئی که تنها جایگزین تاج دندانهای از دست رفته میشوند متمایز میکند.
علاوه بر این، نتیجه بهتر و عالی استفاده از ایمپلنتها و همچنین ظاهر و احساس طبیعی آنها از دیگر دلایل برای انتخاب این گزینه است.
بخش “ریشه” ایمپلنت یک پایه تیتانیومی با درجه جراحی است که در فک شما در جایی که ریشه دندان شما قبلا قرار داشت قرار میگیرد. پس از این روش اولیه، چند ماه به پست فرصت داده میشود تا با استخوان فک شما یکپارچه شود. این کار پست را بسیار محکم کرده و به آن اجازه میدهد تا درست مانند ریشه دندانهای طبیعی عمل کند.
پس از آن، بسته به تعداد دندانهایی که از دست دادهاید، ایمپلنت با یک تاج، بریج یا پروتز دندان ترمیم میشود. رنگ و شکل دندانهای جدید شما دقیقاً با بقیه دندانهای شما مطابقت دارد؛ به طوری که کمتر کسی حدس میزند که دندانهای جایگزین شده واقعی نیستند.

طبق برآوردها سالانه ۵ میلیون ایمپلنت دندان انجام میگیرد. و این نوع محبوبیت، گویای این است که آنها گزینه خوبی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته هستند.
آیا میتوان از ایمپلنت دندانی برای دندانهای جلو استفاده کرد؟
جواب مثبت است. ایمپلنتهای دندانی، یکی از بهترین گزینهها برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته جلوی دهان هستند.
در مقایسه با یک بریج دندان که برای روکش دندان به دندانهای مجاور نیاز دارد، برای ایمپلنت دندان های جلو به هیچ وجه به وجود دندانهای دیگر شما نیازی نیست. علاوه بر این، آنها استحکام و ثبات جویدنی بسیار بیشتری نسبت به پروتز پارسیل دارند و در حفظ استخوان فک عملکرد بهتری دارند.
ناگفته نماند که در صورت مراقبت درست از ایمپلنتهای دندان تا ۳۰ سال یا بیشتر دوام میآورند که طول عمری بسیار بیشتر از سایر گزینهها است.
با این اوصاف، یکی از نگرانیها درباره قرار دادن ایمپلنت دندان در جلو، میزان استخوانی است که در آن ناحیه وجود دارد. ایمپلنتها به مقدار زیادی استخوان فک سالم برای حمایت نیاز دارند و در برخی موارد، این ناحیه نسبت به آنچه در اطراف دندانهای عقب وجود دارد، «ارتفاع» استخوانی کمتری دارد.
برای ارزیابی نیازهای شما، دندانپزشک تصاویر دقیقی از دندانها و فکهای شما می گیرد. در صورت لزوم، ممکن است پیوند استخوان را برای تقویت فک قبل از کاشت ایمپلنت توصیه کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر، دریافت مشاوره و همچنین دریافت نوبت، با کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر نوشین نصیری تماس حاصل فرمایید.
دلایل کاشت دندان جلویی
با وجود اینکه روشهای مختلفی برای بهبود ظاهر دندانهای جلویی وجود دارد، ولی مهمترین دلایلی که باعث میشود برای پوشش آسیبها یا شکستگیهای دندان جلویی، از ایمپلنت استفاده شود، شامل موارد زیر هستند:
۱.پوسیدگی زیاد دندان
همانطور که میدانید، دندان شکسته شده منبع مناسبی برای تجمع باکتریها و عوامل آلوده است. همین موضوع باعث میشود دندان شکسته شده، در کوتاهترین زمان ممکن، پوسیده شود و این پوسیدگی دندان به بخشهای عمیق دندان، یعنی پالپ دندان برسد.
به همین دلیل استفاده از روکشهای دندانی مثل کامپوزیت یا لمینت دندان، برای دندانی که بخش زیادی از آن شکسته شده است، مناسب نیست.
شاید بتوان از کامپوزیت دندان برای درمان شکستگیهای جزئی دندان استفاده کرد، ولی گاهی اوقات مشاهده میکنیم به علت ضربه یا فشار، حدود ۸۰ درصد تاج دندان شکسته میشود.
آسیب به ریشه و پالپ دندان باعث ایجاد درد هنگام غذا خوردن یا حساسیت دندان نسبت به سرما و گرما میشود و این موضوع برای شخص آزاردهنده است. به همین دلیل برای اینکه از ایجاد درد و حساسیت جلوگیری شود، باید بخش شکسته شده دندان به همراه ریشه دندان، خارج شود و شخص از ایمپلنت استفاده کند.
۲.ضربه شدید
یکی دیگر از دلایلی که باعث میشود شما به ایمپلنت دندان شکسته جلویی نیاز داشته باشید، ضربۀ شدید یا یک تصادف است.
یک ضربه شدید به دندان، از همان ابتدا باعث ایجاد پوسیدگی یا آلودگی دندان نمیشود، اما ساختار دندان را ضعیف خواهد کرد. این ضربه باعث میشود ریشه دندان، عملکرد سابق را نداشته باشد و حتی امکان لق شدن یا کج شدن دندان وجود دارد.
از طرفی ممکن است این ضربه بر استحکام و قدرت لثه نیز تاثیرگذار باشد.
شل شدن بافت لثه باعث میشود ریشه دندان، نتواند تاج دندان را سر جای خود نگه دارد. برای برطرف کردن این مشکل باید به طور کامل دندان آسیب دیده را خارج کرد و یک پایه ایمپلنت قوی درون لثه قرار داد.
۳.عدم دریافت نتیجه مناسب از فرآیند اندو
اگر ریشه دندان عملکرد ضعیفی داشته باشد، شاید مجبور باشید چندین مرتبه فرآید اندو را انجام دهید.
زمانی که شما یک مرتبه به درمان ریشه یا پالپ دندان میپردازید، کانال یا حفره دندان با استفاده از مواد پر کننده قوی، پوشش داده میشود تا امکان آسیب رسیدن به ریشه دندان وجود نداشته باشد.
اما ممکن است به دلایل مختلفی که مهمترین آنها دلایل ژنتیکی است، ریشه دندان عملکرد ضعیفی داشته باشد و فرآیند اندو یا درمان ریشه، نتیجه مناسبی نداشته باشد.
در این حالت تنها کاری که میتوان انجام داد، کشیدن دندان طبیعی و جایگذاری یک دندان مصنوعی است. عملکرد ضعیف ریشه دندان به مرور زمان باعث آسیب به تاج دندان میشود. در نهایت ممکن است چندین مرتبه پوسیدگی و حساسیت دندانی را تجربه کنید. به عنوان مثال، در زمان غذا خوردن نسبت به غذاهای سرد یا داغ واکنش نشان دهید.
۴.ترک شدید دندان ها
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و عدم توجه به مصرف غذاهای داغ یا سرد، به مرور زمان باعث ترک برداشتن دندانها میشود.
در این حالت ریشه دندان عملکرد صحیحی دارد و کاملا سالم است، اما تاج دندان آسیب دیده است. زمانی که تاج دندان آسیب ببیند، پیوند آن با ریشه دندان سست میشود.
به همین دلیل ممکن است لق شده یا جابجا شود. یکی از مشهودترین نشانههای ترک برداشتن دندانها این است که به مرور زمان، بخشهای کوچکی از دندان شکسته میشود.
این شکستگی میتواند تا جایی ادامه پیدا کند که کل ساختار تاج دندان از بین برود. بنابراین قبل از این اتفاق، باید برای کاشت یا ایمپلنت دندان اقدام کنید.

درباره ایمپلنت دیجیتال که از نتایج دندانپزشکی دیجیتال است در این مقاله مطالعه کنید.
ایمپلنت دندان های جلو یا بریج؟
ایمپلنتهای دندانی تنها گزینه جایگزین کردن دندان بدون نیاز به پشتیبان هستند. هر ایمپلنت دندانی به جای چسبیدن به دندانهای دیگر و تحت فشار قرار دادن آنها به صورت مجزا کار گذاشته میشود و از طریق پست ایمپلنت که از طریق جراحی در استخوان فک شما قرار میگیرد در دهان شما محکم جای میگیرد.
پس از جراحی، استخوان اطراف پست التیام مییابد و به طور دائم در جای خود تثبیت و محکم میشود. قسمت کوچکی از پست ایمپلنت از بالای لثه بیرون زده و به همین دلیل است که از یک رابط برای اتصال قسمت قابل مشاهده دندان به پایه استفاده میشود. این ریشه مصنوعی به ایمپلنتهای دندانی کمک میکند تا ایمپلنت به قویترین و مطمئنترین راهحلهای جایگزین دندان تبدیل شود.
این امنیت دلیل اصلی دیگری برای انتخاب ایمپلنت به جای بریج برای دندان از دست رفته در جلوی دهان است. دندانهای جلو بیش از هر دندان دیگری در معرض دید قرار دارند و اگر در این ناحیه شکافی داشته باشید، پنهان کردن آن بدون پروتز غیرممکن خواهد بود.
مشکل بریجهای دندانی این است که عنصر دندان در واقع روی لثههای شما محکم نمیشود و روی آنها قرار میگیرد.
این کار نه تنها باعث میشود که باکتریهای میکروسکوپی و بقایای غذا در زیر آن گیر کرده و باعث ایجاد مشکلات دندانی شوند، بلکه بسیاری از بیماران گزارش میدهند که بریج آنها کمی لق بوده و هنگام خوردن، نوشیدن، صحبت کردن، عطسه کردن و موارد دیگر این مسئله بیشتر احساس میشود.
با این حال، از آنجایی که ایمپلنتهای دندان به نحوی بسیار ایمن و محکم وصل می شوند، مشکلات خیلی کمتری به وجود میآید و ایمپلنت شما با خوردن، نوشیدن و مراقبت درست، همچنان در جای خود باقی میماند.
در نهایت، ایمپلنتهای دندانی ممکن است گرانتر از بریج باشند، اما با مراقبت و توجه لازم میتوانند عمر طولانیتری داشته باشند. یک بریج به طور متوسط ۱۵ سال عمر خواهد داشت در حالی که ایمپلن ها میتوانند دو دهه و حتی بیشتر دوام بیاورند.

برای انتخاب بهترین متخصص ایمپلنت دیجیتال در تهران جهت معاینه به کلینیک دندانپزشکی مورد نظر خود بروید.
فواید و مزایای ایمپلنت دندان های جلو
هنگامی که یکی یا چند دندان جلویی خود را از دست میدهید، گزینههای جایگزین برای شما شامل بریج دندان و پروتز جزئی خواهد بود که گاهی اوقات به آن “فلیپر” میگویند. همان طور که اشاره کردیم، ایمپلنتهای دندانی در مقایسه با بریج یا پروتز مزایای زیادی دارند که در زیر به برخی از مهمترین مزایای آنها اشاره میکنیم:
- در بریج دندانی نیاز است که دندانهای دو طرف، فضای خالی برای روکشهای دندانی ایجاد کنند که گاهی اوقات به تراش خوردن دندانهای مجاور منجر میشود. ایمپلنت دندانی هیچ تاثیری روی دندانهای مجاور ندارد.
- در ایمپلنت دندان های جلو، استخوان فک شما حفظ میشود و در نتیجه ساختار جوان صورت خود را در طول زمان حفظ میکنید.
- ایمپلنتهای دندانی جایگزین ریشه و تاج دندان جلویی از دست رفته شما میشوند و به طور چشمگیری پایداری و قدرت جویدن بهتری را نسبت به سایر گزینهها دارند.
- ایمپلنتهای دندانی با رعایت عادات بهداشتی خوب دهان و معاینات منظم به راحتی قابل نگهداری هستند.
- از آنجایی که ایمپلنت مانند یک دندان طبیعی به نظر میرسد هنگام غذا خوردن، صحبت کردن و لبخند زدن اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت.
- هنگامی که از ایمپلنتهای دندانی به درستی مراقبت شود، میتواند تا آخر دوام بیاورد.
مدت زمان ایمپلنت دندان
مراحل کاشت دندان حدوداً ۴ تا ۶ ماه زمان میبرد.
- در مرحله اول، ابتدا دندانپزشک یک برش کوچک روی بافت لثه ایجاد میکند و قطعه فلزی را درون بافت لثه قرار میدهد.
- بعد از آن حدود ۲ تا ۳ ماه زمان لازم است تا به طور کامل بین پایه ایمپلنت و بافت لثه پیوند برقرار شود و امکان جابجایی پایه ایمپلنت وجود نداشته باشد.
- بعد از گذشت دو تا سه ماه، مجدداً مقداری از بافت لثه برش زده میشود تا دندانپزشک به پایه ایمپلنت دسترسی داشته باشد. در نهایت تاج دندان روی بخش میانی قرار میگیرد.
در این ویدیو مراحل ایمپلنت دندان را در کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر نوشین نصیری مشاهده می کنید.
ساختار کلی ایمپلنت دندان
ساختار کلی ایمپلنت از سه قسمت ساخته شده است.
- بخش اول ریشه دندان یا قطعه فلزی است. ریشه دندان همان پایه ایمپلنت است که باید ابتدا درون بافت لثه کاشته شود.
- بخش دوم مانند یک پل وظیفه اتصال پایه ایمپلنت به تاج دندان مصنوعی را بر عهده دارد.
- بخش سوم شامل تاج دندان مصنوعی است که اغلب از کامپوزیت یا سرامیک ساخته میشود.
مقاومت و استحکام پایه ایمپلنت بسیار زیاد است. معمولاً پایه ایمپلنت را از فلزهای قوی میسازند تا قدرت زیادی برای نگهداری تاج دندان داشته باشد و تاج دندان هنگام غذا خوردن جابجا نشود.
مراقبت از ایمپلنت دندان های جلو
بسیاری با روش ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندان های از دست رفته آشنا هستند، اما نگهداری و مراقبت از ایمپلنت دندانهای جلویی به توجه و مراقبت بیشتری نسبت به ایمپلنتهای دندانی در دیگر قسمتهای دهان نیاز دارد.
دندانهای جلو ظریفترین دندانها هستند، جنس آنها نازکتر بوده و بیشتر در معرض آسیب قرار دارند. آگاهی از بهترین روشها برای مراقبت و نگهداری از ایمپلنتهای دندان، به خصوص زمانی که با دندانهای جلو جایگزین میشوند، بسیار مهم است. برای حفظ و دوام هرچه بیشتر ایمپلنتهای دندان، نکات زیر را حتما رعایت کنید.

از خوردن غذاهای سفت خودداری کنید
یکی از مهمترین نکاتی که باید هنگام ایمپلنت دندان های جلو به آن توجه کرد، پرهیز از غذاهایی است که بسیار سفت هستند. غذاهایی که بسیار سفت هستند میتوانند به شدت به ایمپلنت دندان آسیب بزنند که باعث درد شده و همچنین به ترمیم یا جایگزینی نیاز پیدا کنند. از گاز زدن غذاهایی که ممکن است استخوان در آنها وجود داشته باشد یا چیزهایی مانند آجیل و سیب خودداری کنید.
خوردن غذاهای بسیار چسبنده نیز ممکن است برای ایمپلنت دندان مشکل ایجاد کند. اگرچه از دندانهای جلویی در اکثر مواقع برای جویدن استفاده نمیشود اما هنگام غذا خوردن مستعد آسیب هستند. غذاهایی مانند دسرهای تافی یا چسبنده ممکن است باعث آسیب به ایمپلنت شوند و شما مجبور به ترمیم یا تعویض ایمپلنت شوید.
علت فاصله افتادن بین دندانها را در این مقاله مطالعه کنید.
از ایمپلنت دندان های جلو فقط برای غذا خوردن استفاده کنید
برخی از افراد از دندانهای خود برای چیزهایی غیر از غذا خوردن استفاده میکنند که ایمپلنتهای دندانی را در معرض خطر بزرگی قرار میدهد.
این ایمپلنتها اگرچه محکم هستند اما نقاط ضعفی هم دارند. استفاده از دندانهای جلویی برای گاز گرفتن چیزهایی مانند ناخن یا درب بطری یا سیب میتواند باعث آسیبهای شدید مانند کنده شدن یا ترک خوردن تاج ایمپلنت دندان شود. از ایمپلنتهای دندانی که جایگزین دندانهای جلویی میشوند فقط برای غذا خوردن استفاده کنید.
از دندانهای خود به طور منظم مراقبت کنید
یک راه عالی برای حفظ ایمپلنت های دندانهای جلو، مراقبت منظم از دندانها است. ایمپلنت های دندانی، اگرچه ساخته دست بشر هستند، اما برای جلوگیری از ایجاد لکه و رشد باکتریها به مراقبت منظم از دندان نیاز دارند.
مسواک زدن دو بار در روز و نخ دندان کشیدن اطراف ایمپلنتهای دندانی مهم است. شستشو با دهانشویه نیز همیشه ایده خوبی است. دهانشویه، خمیر دندان و نخ دندان همگی تضمین میکنند که دندانهای مصنوعی و واقعی در بهترین حالت باقی میمانند.
نتیجهگیری
اگر دندانهای جلویی خود را از دست دادهاید، ایمپلنت دندان های جلو میتواند زندگی شما را تغییر دهد، غذا خوردن و صحبت کردن را آسانتر کرده و لبخندی مطمئن را به شما بازگرداند. با این حال، حفظ و نگهداری از دندانها پس از ایمپلنت دندان های جلو همیشه مهم است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه حفظ و نگهداری از ایمپلنت دندان، میتوانید با یک متخصص ایمپلنت درباره نحوه مراقبت صحیح از این دستگاههای مفید صحبت کنید.